VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Schenkingsvrijstelling voor een woning stopt

Geplaatst op: 21-11-2014, 14:05:09

Vanaf 2015 is het niet meer mogelijk om € 100.000 belastingvrij te schenken voor de eigen woning. Wie nog gebruik wil maken van deze tijdelijke vrijstelling, moet dat doen vóór 1 januari 2015, zo laat de Belastingdienst weten.

De tijdelijke vrijstelling geldt voor iedereen. Dat betekent dat iedereen van een familielid of van iemand anders belastingvrij maximaal € 100.000 mag ontvangen. Wie aan de voorwaarden voldoet, mag gebruikmaken van de vrijstelling.

Aan welke voorwaarden moet voldaan worden? Om te beginnen moet het bedrag gebruikt worden om:

  • een eigen woning aan te kopen;
  • de eigenwoningschuld af te lossen;
  • de restschuld van de verkochte eigen woning af te lossen;
  • de erfpachtcanon van de eigen woning af te kopen;
  • de eigen woning te verbeteren of te onderhouden.

Belastingdienst: ‘Daarnaast moet u als u een woning koopt in 2014 eigenaar zijn geworden van die woning. Is er sprake van afkopen of aflossen? Dan moet het bedrag in 2014 zijn besteed. Het bedrag is pas besteed als de bank of hypotheekverstrekker het geld heeft verwerkt. De verwerkingstijd verschilt per bank of hypotheekverstrekker, houd hier rekening mee. Als het bedrag niet vóór 1 januari 2015 is verwerkt, moet u schenkbelasting betalen. Zorg er dus voor dat u het geld op tijd overmaakt. Hebt u de schenking gekregen om uw woning te verbeteren of te onderhouden? Dan moet u ook eigenaar zijn van de eigen woning. Het einde van de termijn hangt af van het jaar waarin u de schenking hebt gekregen. Hebt u de schenking in 2013 gekregen? Dan moet u het geld voor 1 januari 2016 gebruiken. En als u de schenking in 2014 hebt gekregen, dan moet u voor 1 januari 2017 het geld besteden. Ook hier geldt weer: doet u dat niet, dan moet u schenkbelasting betalen.’

Voor woningen in aanbouw komt een coulanceregeling. Daarover is meer informatie te vinden op rijksoverheid.nl.

‘In 2014 een schenking gekregen?Doe dan aangifte! Uw aangifte moet vóór 1 maart 2015 bij ons binnen zijn,’ aldus de Belastingdienst.

Bron: www.accountancynieuws.nl van 21 november 2014.

Vorige pagina